ВЧИТЕЛЬ – ЛЮДИНА, ЯКА …

ФОТО ОПБ

Нещодавно ми, члени теософського відділення «Лайя», а також разом з нами однодумці з кола теософського спілкування, розглянули на своєму плановому засіданні 8-у сходинку маленького літературного твору Олени Петрівни Блаватської «Золоті Сходи» під назвою: «Вірність обов’язку перед Вчителем».

Тема викликала великий інтерес і спонукала до жвавого обговорення. Промовці згадували своїх вчителів, яких протягом життя у кожного було немало, і які зробили певний внесок у їх загальне зростання і розвиток.

Одночасно, кожен з щиросердною любов’ю і вдячністю розповідав, кого на цьому етапі свого розвитку він вважає своїм духовним вчителем. Ними, в першу чергу, стали О. П. Блаватська, Джидду Кришнамурті, Генрі Олькотт, Анні Безант, Уільям Куан Джадж, Чарльз Ледбітер тощо.

В кінці зустрічі було наведено чимало висловів відомих духовних сутностей про те, хто такий Вчитель, з якими і Вам пропонуємо ознайомитися.

 

«Без вчителя неможливо досягти справжнього духовного розвитку. Вчитель показує шлях і допомагає уникнути багатьох помилок на цьому шляху».

«Справжній Вчитель не дає учню готових відповідей, а навчає його мислити самостійно, шукаючи істину в собі».

ФОТО СУХОМЛИНСЬКОГО

 

 

«Щоб учитель міг дати іскру знань, йому треба ввібрати море Світла».

 

 

 

 

ФОТО КОНФУЦІЯ

«Вчитель і учень ростуть разом. Вчитель – це міст між знаннями та учнями, і він має бути шанованим за цей зв’язок».

«Хто осягає нове, плекаючи старе, той може бути Вчителем».

ФОТО ХАЛІЛЯ ДЖУБРАНА

 

«Якщо ти бачиш у вчителеві те, що йде далі за знання, то ти бачиш його душу».

 

 

ФОТО ЛАО ЦЗИ«Справжній вчитель не накопичує. Чим більше він допомагає іншим, тим більше він має для себе. Чим більше він дає іншим, тим більше він отримує».

«Великий вчитель показує шлях, але не веде учня за руку. Він не навчає буквальному розумінню, а допомагає знайти істину самому».

«Той, хто знає не говорить. Той, хто говорить не знає. Справжній вчитель вчить своїм прикладом, а не словами».

«Найкращий вчитель той, кого учні ледве помічають. Трохи гірший той, кого вони люблять і вихваляють. Ще гірший той, кого вони бояться. Найгірший той, кого вони зневажають».

ФОТО Д. ЛІХАЧОВА

 

 

«Вчитель звертається до душі людини не через музику, як композитор, не за допомогою кольорів, як мистець, а прямо. Виховує своїми знаннями і любов’ю, своїм  ставленням до світу».

 

 

ФОТО ШРІ ЧИНМОЯ «Духовний Вчитель – не той, хто говорить вам, що робити, а той, хто показує вам, як знайти відповіді всередині себе».

«Мета істинного Вчителя полягає в тому, щоб допомогти учню розкрити свою власну внутрішню божественність».

«Духовний вчитель завжди поруч з учнем, незалежно від фізичної відстані. Його присутність відчувається в серці і душі учня».

«Вчитель – це провідник, який веде учня через темряву невідання до світла знань».

«Духовний Вчитель може навчати через безмовність, яка проникає глибше, ніж слова».

«Коли учень готовий, Вчитель з’являється. Відданість учня і милість Вчителя – це два крила, які несуть душу до її найвищої мети».

ФОТО КВИНТ ЕННІЯ

 

 

«Вчитель – той, хто виводить блукаючого на дорогу».

 

 

 

 

ФОТО РАЛЬФА УОЛДО ЕМЕРСОНА

 

 

   «Вчитель – людина, яка вміє робити складні речі легкими».

 

 

 

ФОТО Е. ХАББАРДА

 

 

«Вчитель – людина, яка вирощує дві думки там, де раніше зростала одна».

ФОТО М.К. РЕРІХА 

 

«Жоден завойовник не може змінити сутність мас, жоден державний діяч… Але Вчитель може зробити більше, ніж завойовники і державні глави. Вчителі можуть створити нову уяву та звільнити приховані сили людини».

ФОТО ЛЬВА ТОЛСТОГО 

 

«Якщо вчитель має лише любов до справи, він буде добрий вчитель. Якщо вчитель має любов лише до учня, як батько, мати, він буде краще того Вчителя, який прочитав усі книги, але не має любові ні до справи, ні до учня. Якщо вчитель поєднує в собі любов до справи і до учнів – він досконалий Вчитель».

ФОТО АДЕПТІВ 

 

«Боги ж – це душі великих Адептів і Вчителів давно минулих рас та віків, аж до порогу Нірвани. Вони підтримують духовне життя людства. Вони передають знання душам людей безпосередньо тільки на духовному плані».

 

 

Підготували Людмила Передерій і Раїса Калашнікова

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Обсуждение закрыто.