Як рухатися далі? Треба знати…! (відеосупровід лекції зі слайдами)

Як рухатися вперед? Треба знати…

«Зараз людство на порозі Переходу до зовсім нової Епохи. Щоб здійснити цей Перехід плавно і, можливо, навіть непримітно, кожен з нас має відчути гармонію всередині себе і здійснити перезавантаження старого мислення на нове, тобто вдосконалити себе. Покладемо в основу своєї роботи заклик древньогрецького мудреця Сократа: «Людино, пізнай себе!». Практична реалізація його в житті дасть можливість рухатися вперед … ».

Всім добре знайомий вислів «Людино, пізнай себе», який є синонімом давньогрецького афоризму «Пізнай себе самого». Напевне, і більшість людей, які зараз слухають цей запис, здійснюють його на практиці. Але, завжди знайдуться ті, у кого можуть виникнути питання:

По перше: для чого людині, тобто, нам з вами, пізнавати себе? І по друге: як це слід робити, з чого треба починати? Теософське вчення постійно наголошує, що кожен з нас повинен «завжди рухатися вперед» і підготувати себе до життя в майбутньому шляхом розвитку непривхідної частини власної природи, тобто, Вищої Тріади, яка в езотеричній літературі йменується, як Вище «Я», Вище ЕГО. Щоб зробити це  вчасно і якісно, треба знати, або хоч мати уяву про будову Людини.

Про цю будову Олена Петрівна Блаватська вже сказала в «Таємній Доктрині»:

«У Всесвіті існує лише один Храм, і це Тіло Людини. Нічого немає більш священного цієї високої форми… Ми торкаємося Неба, коли ми покладаємо руку на наше людське тіло! Ми є чудо із чудес – велика несповідна Таємниця».

Так ось, «це чудо із чудес» складається з Семи принципів, Семи тіл, Семи чакр тощо. Цей семирічний поділ є універсальним, якби завчасно написаний самою Природою, яка  показує на необхідність його існування як у Космосі, так і в Людині. Число СІМ – священне число Життя.

Почнемо по порядку, розглянемо спочатку, що таке Принципи.

Відомий член Теософського Товариства Альберт Перси Синнетт в своїй книзі «Езотеричний Буддизм», покладаючись на древніх філософів, показав що Справжня Людина – це Тріада: Атма – Буддхи – Манас, це безсмертна Сутність. В цій структурі вище всіх стоїть Атма. Атма означає Дух, божественна Монада, так званий сьомий Принцип людини. За ним слідує Буддхи – духовна Душа в людині  провідник Атма, і Манас (п’ятий принцип), буквально ментальна її здібність. Ця Тріада і є Справжня Людина, Божественне ЕГО.

Це їй, Справжній Людині, слід пізнати себе. Щоб вдалося досягти цього, їй необхідний досвід, який вона може отримати лише на Землі, проживаючи одне за одним своє життя. Вищій Тріаді, яку ще називають Духовною Індивідуальністю, необхідний  контакт з природою матеріальної людини, яка складається з чотирьох нижчих Принципів.

Розглядаємо цю Четверицю зверху вниз, бо Життя виходить з Вищих планів, з Єдиного джерела. Отже, зверху, під номером 4, виступає Кама – Рупа. Його ще називають Нижчим Манасом.

Далі бачимо Астральний принцип. Він має багато назв, але найкраща з них – ЛІНГА ШАРИРА. «… Він суть справжнє відображення людини, хороше чи погане, в залежності від її особистої природи». На даному етапі розгляду будови Людини це буде її третій Принцип.

За ним слідує Життєва Сила, або Прана, що і є другим Принципом Людини.

Про цю Силу Уільям Куан Джадж пише:

«Життя – це проникаючий принцип, воно подібне до океану, в якому пливе Земля. Життя пронизує планету і кожну сутність, кожен об’єкт на ньому. Життя працює без перерви, вічно пульсуючи крізь нас … Разом з тим, – продовжує Джадж – , для того, щоб підтримувати життєву діяльність організму, Прана потребує посередника, роль якого і виконує Астральний Принцип», про якого тільки що було сказано.

І, нарешті, Перший принцип– Фізичний, або Рупа, чи Стхула Шарира, який ми ототожнюємо з нашим фізичним тілом.

Рухаємося далі й торкнемося ще однієї частини будови Людини – її Тіл. Їх також Сім. В  Таблиці, яку ви зараз бачите, першим, починаючи знизу, зазначено Фізичне тіло. Про нього Джадж в своїй книзі «Океан Теософії» писав:

«… Фізичне тіло розглядалось древніми філософами, як ілюзорна частина структури людини – найбільш приходяща і найменш важлива … Тіло є самим нижчим …».

А Олена Петрівна пояснювала своїм учням, які входили до складу Внутрішньої групи, що «Фізичне тіло людини має Сім аспектів, причому кожний аспект являє собою який-небудь принцип; кожен з цих принципів має свої сім підрозділів … і так до найдрібніших деталей … людина в кінцевому рахунку зможе увійти в контакт з кожним царством буття у Всесвіті».

Бо Теософія вчить, що процеси, які проходять у Фізичному тілі людини, аналогічні процесам, що проходять у Космосі, Сонячній системі, у всіх матеріальних об’єктах; вони всі знаходяться в постійному русі й змінюються.

Кожне тіло Людини, як і її Принципи, повинно розглядатися не окремо одне від одного, а лише у взаємозв’язку з іншими, бо Людина не поділена на частинки. Вона – ОДНЕ ЦІЛЕ! Коли ми говоримо про Справжню Людину, яка має пізнавати себе, то ми говоримо про такі її тіла, як Атма, Буддхи, Манас. Атма – це Всесвітній Дух; він не є людський. Буддхи, або Буддхичне тіло, – це Духовна Душа в Людині. Вона також Всесвітня і за її допомогою починає діяти Атма, бо вона його носій.

Великі Вчителі Людства підкреслювали, що Атма і Буддхи ні по окремості, ні разом не більш корисні для тіла людини, ніж сонячне світло і його промені для маси граніту, похованого в землі, якщо ця Божественна Дуада не буде засвоєна якоюсь свідомістю, відбившись в ній. Цією свідомістю якраз є Вищий Манас, або Монадичне, Ментальне  тіло.

Для підведення підсумку відносно тіл Людини, звернемося до Джидду Кришнамурті, який у своїй книжечці «Біля ніг Вчителя» пише:

«… людина і її тіла – не одне і те ж саме, і воля людини не завжди співпадає з бажанням тіла. Коли твоє тіло бажає чого-небудь, зупинись і подумай, чи ти бажаєш цього. Бо ти – Бог і ти бажаєш тільки того, чого бажає Бог; але ти повинен глибоко проникнути в себе, щоб знайти у собі Бога і почути Його голос, який є твоїм голосом. Не приймай свої тіла за самого себе – ні Фізичне, ні Астральне, ні Ментальне. Кожне з них буде прикидатися, що воно твоє істинне «Я» для того, щоб отримати бажане. Але ти повинен ВИВЧИТИ ЇХ ВСІ і усвідомити себе їхнім паном».

Щоб завершити повну картину про будову Людини, слід хоча б декілька слів сказати про її Сім чакр. Вони розміщуються впродовж хребта зверху вниз в такому порядку:

  • Першою виступає САХАСРАРА, яка поєднує Людину з її Вищим «Я»;
  • За нею йде АДЖНА – лобова чакра;
  • Потім ВІШУДХА – горлова;
  • Далі АНАХАТА – сердечна, відкриває любов до людей;
  • Тепер МАНІПУРА;
  • Шоста зверху – СВАДХІСТАНА;
  • І нарешті, МУЛАДХАРА – викликає почуття впевненості в собі та стійкості життєвої позиції.

На мій погляд, що після цього, нехай і поверхового ознайомлення, з будовою Людини, вже можна рухатися далі, вперед і приступати до практики, можна починати слідувати за Сократом, тобто, можна починати пізнавати себе і створювати такий свій особистий характер, який принесе найбільше користі всьому людству.

На закінчення хочеться сказати, що розглядаючи і вивчаючи Багатовимірність Людини, нам необхідно завжди пам’ятати, що  пізнавати себе слід, в першу чергу, з духовної точки зору, пам’ятати, що Людина є Бог! Для цього важливо «дивитися всередину себе самого», і побачити той внутрішній світ, який належить змінювати, щоб постійно рухатися вперед і йти по шляху еволюції в ногу з еволюцією Всесвіту, в якому моральні, розумові, фізичні, психічні та духовні аспекти побудовані на Альтруїзмі, як це ще свого часу побачив древній мудрець Сократ.

Тож, давайте слідувати за цією Величною Духовною Сутністю!

Дякую за увагу!                      Раїса Калашнікова

Як рухатися вперед? Треба знати…

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Обсуждение закрыто.