ПІФАГОР І ЧИСЛА (відеолекція, читає – Національна лекторка України з питань Теософії – Калашнікова Раїса Михайлівна)

ПІФАГОР І ЧИСЛА

З давніх-давен числа були об’єктом уваги як математиків, так і містиків. В окультних вченнях числа складали основу знань, в яких розкривалась будова Всесвіту та етапи його розвитку. У древніх мудреців числовий космологічний ряд починався з числа 3 (три) і закінчувався числом 9 (дев’ять). Але прийшов Великий філософ, математик, геометр, «отець чисел» Піфагор, низько вклонився своїм попередникам і сказав: «Першою все-таки була Одиниця» і довів це людству.

На нашому Youtube-каналі ми будемо поширювати ідеї теософського руху, висвітлювати шляхи духовного самовдосконалення, пошуку Істини, розкривати нову систему світогляду і цінностей.


Учні Великого філософа, астронома, містика Піфагора, якого називають також «чистим математиком», «батьком чисел» зберегли для нас головні трактати його вчення про числа. В одному з них він писав: «… В основі Всесвіту лежать Числа. Все можна виміряти Числом, все можна створити Ним. ВСЕ Є ЧИСЛО».

Чому Великий Посвячений придавав таке велике значення числам взагалі? Про які числа він вів мову зокрема? Опираючись на його надбання, а також на «Таємну Доктрину» Олени Петрівни Блаватської, зможемо відповісти на ці питання, поділивши тему на два розділи:

  1. Дослідження окультного значення числа ТРИ і поняття «ТРИ-ЄДНІСТЬ».
  2. Про появу ОДИНИЦІ, як Першого числа в космогонічному, потаємному, числовому ряду.

Почнемо з першого розділу і спробуємо розкрити езотеричне значення вказаних символів. У всіх стародавніх вченнях про будову Всесвіту Космогонії починались з Кола, Точки, Трикутника, Квадрата і чисел до 9 (дев’яти). Першим в числовому ряду було число 3 (Три). Чому, запитуємо, ТРИ, а не Один? Тому що, як пояснювали ці вчення, саме Три створює Першу геометричну фігуру, створює Символ – Перший Нерозривний, Абстрактний, рівносторонній Трикутник. Можна навести  декілька прикладів з оточуючого Світу людини.

Відкриття мінералогії, ботаніки, геології переконують нас в тому, що в Проявленій природі дійсно спочатку виникло Три, яке формує Трикутник. Підтвердженням цього можуть стати: у мінеральному царстві – формування кристалів у міцному розчині солі у вигляді трикутника, або маленьких пірамід; у рослинному – найперше дерево після папоротникового періоду – сосна, голки якої мають пірамідальну форму і збирають найбільшу кількість Космічної енергії тощо.

Три або Триєдність прослідковується у всіх релігіях Світу, де початково всі Божества були Єдністю в Трьох Іпостасях. Наприклад, в Індусів функції Єдиного Божества росприділяються таким чином: створювати, зберігати, руйнувати з тим, щоб знову створювати, але вже більш досконалий вид. Ці Три Космічні задачі приходилось вирішувати Одному Богу, але в Трьох його особах, які мали символічні імена: Брахма – творець, Вішну –  зберігач, Шива – руйнівник.

У християн Єдиний Бог виражений Святою Трійцею у вигляді Бога-Отця, Бога-Сина і Святого Духа. Аналогічні приклади ми знаходимо в єврейській релігійно-філософській системі «Кабалі», у мусульман та інших віруваннях.

Коли ми говоримо, що всі Божества початково були Єдністю в Трьох Іпостасях, то це звучить, як Три – Єдність, тобто ми чуємо числа Три і Єдиний, Один (Бог). О.П. Блаватська писала, що Три – Єдність – це зовсім не гра слів, не випадковість, а символ, що означає одночасно Три і Один, що в сумі дає Чотири. Разом з тим, наголошувала вона, що це Незбагненне Три, ця Три-Єдність вміщає в себе таку таємницю, яку не може розгадати ніхто. І ця таємниця полягає в тому, що Три є наяву, а Одиниці все-таки поки що немає. Вона схована в цій  Три-Єдності, в цій Трійці або в Вищій Тріаді.

Відслідковуючи далі, стає  зрозумілим, що, якщо Перша Три-Єдність має символ у вигляді умовного рівностороннього Трикутника  з числовим значенням Три, то згадане число Чотири повинно бути символом Правильного Чотирикутника, якого називають Абстрактним. Чому Абстрактним?  Тому, що з земного плану його ніхто не може побачити, відчути; він не проявлений, він Вищий, Ідеальний; його не можна досягти нашим фізичним розумом. Нарешті, це підводить нас до того, що Перша Вища Три-Єдність це вже не Три, а Чотири! А Трикутник – це вже Квадрат! І в ньому ВСІ ЧИСЛА,- скаже нам Піфагор і назве Квадрат ТЕТРАКТІСОМ – від грецького слова ТЕТРА – ЧОТИРИ.

Одночасно Піфагор розповість людству про ПЕРШЕ ЧИСЛО в ряду чисел – про ОДИНИЦЮ. Він скаже: «Першою все-таки була ОДИНИЦЯ» і доведе це наступним чином:

Коли приходить час творіння Всесвіту, першими в чистому білому колі просипаються Числа.  Вони створюють Точку, в якій закладена Три-Єдність., тобто ТЕ, з чого випроміниться або з’явиться Матеріальний Світ.  Цих Точок нескінченна безліч. Від Точок утворюються Лінії, яких також нескінченна безліч. Коли в Колі, в його Центрі,  появиться Перша Лінія, вона буде рости і через певний проміжок часу, досягнувши свого максимуму, буде впиратися в Коло. В цей момент Лінія стане вже не просто Лінією, а діаметром Кола, тому що вийшла з Центра. Дивлячись на Коло з Діаметром, ми бачимо, що Вона нагадує нам Одиницю, яка розпирає його,  але  поки-що знаходиться всередині. Вона не конкретна, а абстрактна, або іншими словами ІДЕАЛЬНА. Коли Перша Лінія досягне межі свого росту, вона вийде у Простір і стане перед Колом, яке випустило її як би частинку себе. Коло і Лінія–Одиниця роз’єднались і утворили Число 10 (ДЕСЯТЬ), яке ми вже можемо осягнути нашим фізичним, конкретним, логічним розумом.

ДЕСЯТЬ, в перекладі з грецької мови, означає ДЕКАДА і відома людству, як ДЕКАДА  ПІФАГОРА.

Таким чином, Піфагор робить висновок:  «Одиниця буде самою найменшою частинкою і самою найбільшою величиною, яка вміщує весь Проявлений Світ. Одиниця стане символом Єдності цього Світу – його Вищою Три- Єдністю». Це геніальне відкриття Великого Посвяченого  підтверджено сьогодні всіма езотеричними і екзотеричними вченнями.

     Дякую за увагу!                                                 Раїса Калашнікова

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Обсуждение закрыто.