«Книга Золотих Правил» – Біблія для теософів» (відеолекція, читає – Національна лекторка України з питань Теософії – Калашнікова Раїса Михайлівна)

«Книга Золотих Правил» – перлина Східної містики, оприлюднена для Західного матеріалістичного світу Вісником Світла – Оленою Петрівною Блаватською. Сюди, наряду з іншими, увійшли такі три трактати, як «Голос Безмовності», «Два Шляхи» і «Сім Врат», що належать саме автору.

В одному з своїх листів рідним  Олена Петрівна писала: «Мій «Ключ до теософії» завоює безліч прозелітів, а «Голос Безмовності», при тому, що це крихітна книга, стає Біблією для теософів. Це великі афоризми! Я можу так казати, бо ти знаєш, що це не я їх написала! Я лише переклала їх з телугу, найстарішого південно індійського діалекту. Там три трактати, які присвячені моральності; етичні принципи монгольських і дравидських містиків. Деякі з афоризмів просто дивно глибокі й прекрасні!».

Чому Олена Блаватська зробила таке сміливе порівняння Фрагмента I «Книги Золотих Правил» «Голосу Безмовності» з Біблією?

Можливо тому, що Біблія, у своєму первісному чистому варіанті, складалася з склепіння етичних і моральних принципів, які кожна людина повинна вирощувати в собі, щоб пізнати свого Бога і слідувати йому в повсякденному житті.

Біблія, яка складається з двох частин – Старого і Нового Завітів – це зібрання текстів, які є священними в іудаїзмі й християнстві і  складають Священне Писання в цих релігіях.

На нашому Youtube-каналі ми будемо поширювати ідеї теософського руху, висвітлювати шляхи духовного самовдосконалення, пошуку Істини, розкривати нову систему світогляду і цінностей.

Таке ж склепіння етичних і моральних принципів ми знаходимо в «Книзі Золотих Правил». Вона відкриває людині Шлях до пізнання свого внутрішнього Божества, яке в Теософії називається Вищим «Я». Тому ця Книга і стає, за словами Олени Петрівни, Біблією для теософів.  Через весь її зміст прослідковується необхідність самовдосконалення кожним своєї внутрішньої природи, тобто вдосконалення ілюзорної особистості. І це є Шлях еволюції, на якому Душа Людини має обов’язково скинути десять пут, що заважають її сходженню. Неймовірно складні, найважче переборні, Три з них:

1. Перше і саме складне путо – це Ілюзія особистого «я». Автор в «Голосі Безмовності» стверджує: «Ця Земля, о Учень, чертог печалі, де на всьому шляху тяжких випробувань, розставлені пастки, щоб зловити твоє Вище «Я» оманою…». Якраз такою пасткою можна назвати також

2. Друге путо – Сумніви, від яких людина повинна звільнитися.

Теософія вчить, що Сумнів може бути усунений лише Знанням взагалі і Знанням, в першу чергу, законів про Карму і Перевтілення з наступною практикою в житті кожного дня.

3. І Третє путо це – Забобони. Тут треба покладатися лише на себе, не розраховувати на інших чи на зовнішню оболонку будь- якої релігії.

Далі у Фрагменті II  згаданої Книги під назвою «Два Шляхи» читаємо, що подолати лише ці Три головні перепони на Шляху до свого Божества, недостатньо. Це буде прогрес, але дуже повільний і незначний. Необхідно одночасно оволодіти і виховати у собі Шість Великих Чеснот,  які «перетворять людину в Древо Пізнання, або в «драконове дерево», що, за словами Олени Блаватської, є символом Мудрості і Знання.

Шість Чеснот – це наступні Шість Параміт, а саме:

Досконале милосердя

Досконала моральність

Досконала правда

Досконала енергія

Досконала доброта і, нарешті,

Досконала мудрість

Якраз вони представляють одну з систем проходження Шляху. Але, щоб ця система була повноцінною, до згаданих вище Чеснот відносять ще одну: досконале терпіння.  Без терпіння, наголошує Олена Петрівна в Фрагменті III «Книги Золотих Правил» «Сім Врат», людина на своєму Шляху Духовного Зростання не може пробити собі дорогу до Вищої Істини з трясовини земної брехні. «Без лагідного терпіння, нічим незворушного» той, хто став на цей Шлях, створить стільки занепокоєння і породить таку кількість неприємної карми, що значно затримає свій поступ.

І так, розкриваючи главу за главою кожного фрагмента «Книги Золотих Правил», ми переконуємося, що вони стають, як і наголошувала Олена Петрівна Блаватська, Священним Писанням, або Біблією для теософів.

На мій погляд, наша задача полягає в тому, щоб, вивчаючи цю Священну Теософську Біблію, допомагати кожному розкривати нову систему світогляду й цінностей і сприяти, таким чином, формуванню майбутнього життя в Мирі, Любові й Злагоді.

І тоді наша Земля, за словами Істинного Вісника Світла, стане Небом, порівняно з тим, чим вона є сьогодні.

Дякую за увагу!

Раїса Калашнікова

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Обсуждение закрыто.