З ДНЕМ БІЛОГО ЛОТОСА, 2023

День Білого Лотоса
Дорогі друзі! Щороку, 8 травня,  вся теософська спільнота світу відзначає  День Білого Лотоса – День Пам’яті нашого Вчителя, засновниці Теософського Товариства, людини з великим чистим серцем, ОЛЕНИ ПЕТРІВНИ БЛАВАТСЬКОЇ.
Ось як відгукуються члени нашого відділення “Лайя” про істинного Вісника Світла:


Валентина БіланВалентина Бєлан

Розпочати свій виступ я хочу з відомого вислову Альберта Ейнштейна – «Пані Блаватська трохи дика і дещо ірраціональна, і говорить так, ніби вона була Дельфійським оракулом.

Але визнаю, що я знайшов кілька цікавих спостережень у її книзі, яка була опублікована, як ви знаєте, ще у 1888 році (Таємна Доктрина), у той час, коли фізика була ще у пеленах. Я вражений, наскільки це узгоджується з сучасною фізикою…

Є багато інших її важливих тверджень, які я вважаю цікавими, але у мене немає часу обговорювати їх зараз.»

«Таємна Доктрина», за свідченням Джека Брауна, який був у робочому кабінеті Ейнштейна, займала місце на робочому столі, незважаючи на те, що в кабінеті була велика шафа для книг. На питання Джека Брауна «Чому ця книга тут?», Ейнштейн відповів: «А що, ти не знаєш? – Це Біблія теософів. Це дуже дивна книга, і я навіть порадив професору Хайнзенбергу, моєму колезі – фізику, знайти екземпляр і тримати у себе на столі. Я радив йому зануритися в це, коли у нього виникнуть проблеми. Дивина цієї книги може розслабити чи надихнути». Саме таке враження справила «Таємна Доктрина» на великого вченого Європи. Та він був не єдиний, хто захоплювався «дивними» творами геніальної Олени Блаватської.

В іншому куточку нашої планети, в далекій Індії, в цей час захоплено  вивчав твори О.П. Блаватської  Кулапати Еккірала Крішнамачарья (1926 – 1984р.р.) – відомий як вчитель нової епохи, йог, цілитель, соціальний реформатор.    Він з дитинства вивчав величну мудрість Вед під керівництвом свого батька, відомого індійського вченого, який і познайомив сина з творами Олени Блаватської.

В своїх лекціях, статтях, творах Е. Крішнамачарья використовує ідеї Олени Петрівни, показує необхідність їх втілення для духовного розвитку людей  в наш час  на шляху до нової епохи.   Зокрема, в одному з головних своїх творів «Ведична астрологія» він пише: «Дати ключ, що відкриває історії, які містять таємниці вічної мудрості, було одним з головних завдань О.П. Блаватської. Ця робота просуває це завдання до закономірного завершення. Астрологічний ключ неминуче знадобиться, щоб читати всі писання світу і належним чином їх розуміти. Також ця книга розробляє окремі подробиці того, що Вчителі в загальних рисах давали О.П. Блаватській. І якщо розроблені тут деталі по закону відповідностей допоможуть читачу краще  розуміти «Таємну Доктрину», то призначення цієї книги буде виконано».

Прихильників, шанувальників Олени Петрівни Блаватської у різних куточках світу  багато, і з кожним днем їх кількість збільшується. Так і повинно бути. У передмові до «Таємної Доктрини» Олена Петрівна писала: «Релігія Мудрості є спадщина всього світу…».  Через 100 років після завершення земного життя  О.П. Блаватської, людство визнало її заслуги і 1991 рік був оголошений ЮНЕСКО роком Блаватської. Час швидкоплинний, Релігія Мудрості поширюється впевнено і зовсім близько той час, коли вона буде  визнана провідною ідеологією світу, а її провісниця Олена Петрівна Блаватська займе належне їй почесне місце серед найвищих пророків нашої планети.

(Виступ на Всеукраїнському форумі, присвяченому Дню Білого Лотоса, 08 травня 2023 року)


Лариса ПустовойтоваЛариса Пустовойтова

 «Я дуже вдячна долі, що вона звела мене з грандіозним світом О. П. Блаватської. Безмежно вдячна Олені Петрівні за те, що на кожне життєве питання можу знайти відповідь у її працях. Ключовою нотою для себе визначила її висловлювання з книги «Практичний окультизм»: «Ніхто не повинен думати по відношенню до своїх товаришів: «Я самий мудрий» або «Я більш Святий і приємний вчителю або своїм товаришам, ніж брат мій» і т. п. – кожен повинен залишатися упасака (учнем).

Увага повинна бути зосереджена, головним чином, на чистоті особистих сердець, виганяючи звідти будь-яку ворожу думку щодо будь-якої живої істоти. Серця повинні бути сповнені відчуттям повного єднання з усім, хто живе, і з усією Природою, інакше успіху не досягти».


Галина ЦапенкоГалина Цапенко

Для того, щоб теософи не збились зі складного шляху пошуку Істини, Олена Петрівна Блаватська залишила  нам у спадок багато своїх праць. Для мене особисто настільною книгою є збірник цитат О.П. Блаватської “Говорить Олена Блаватська”, видана Теософським відділенням “Лайя”. Практично, на будь – яке життєве питання я можу знайти відповідну цитату, яка не просто дає відповідь, а спонукає до роздумів та духовного розвитку. Дуже важливим є те, що О.П. Блаватська не дає готових відповідей, вона вчить, як їх знаходити завдяки Божественній сутності людини. 

Для мене є настільним вислів з «Інструкції для учнів внутрішньої групи», яким я керуюсь в своїх думках, словах і діях, який покладаю в основу, коли готую для розгляду та обговорення на планових заняттях теми по книзі «Кібаліон». Звучить він так: 

«…В кожній людині є Божественна сила, покликана спрямовувати її життя. Необхідно «читати, відмічати, вивчати і внутрішньо пережовувати» істини, які існують в ТЕОСОФІЇ, – і тоді, можливо, над світом засяє день, коли всі люди будуть, як брати і Всесвітнє братство стане реальністю і водієм всього буття”.


Лідія КречетоваЛідія Кречетова

«Моє ставлення до Великого Вісника Світла завжди співзвучно зі словами Махатми М. про Олену Петрівну Блаватську:

«Нас часто запитують про смерть Упасіки. Невже не можна було відкласти її відхід від земного життя до повного закінчення книг? Так запитують короткозорі, які не можуть охопити всі надземні обставини. Необхідно сказати, що після цього терміну Упасіка знову б піддалася нападкам. Також була б упущена можливість вдалого втілення за часом і місцем.

Ми не залишаємо наших Побратимів … Ми були б жорстокими, зв’язавши Упасіку зобов’язанням залишитися в нещасних умовах. Навпаки, ми шукали зручний збіг обставин, щоб не затримати рух цього духу. При істинній співпраці кожен Побратим повинен знати, що йому вибирають кращі можливості. Це знання повинно бути йому опорою при всіх складнощах.

Це обов’язок Общини».


Раїса КалашніковаРаїса Калашнікова

Дорогі друзі! Мені добре відомий вислів: «Не створи собі кумира». А я, попри все, створила. І це Олена Петрівна Блаватська. Для мене вона взірець і я покладаю її образ в своє повсякденне життя. Я завжди шукаю і з радістю читаю лише позитивні відгуки про цю неперевершену особистість.

Хочу поділитися з вами, що говорив про НЕЇ відомий християнський містик Америки, езотерик, письменник Макс Гендель.

Нещодавно мені зустрілася його книга під назвою: «Олена Петрівна Блаватська і Таємна Доктрина».

В цій роботі прослідковується величезна шана, повага до Олени Петрівни, до її геніальної праці, до Вчителів, які завжди були поруч з нею. Вступ до книги звучить так:

«Вона зробила те, чого не зробив би жоден сходознавець зі всією своєю вченістю, чого б не зробили всі сходознавці разом зі всіма їхніми знаннями  східних мов та їх дослідженнями літератури Сходу. Жоден з них не зміг би з матеріалу з подібним розмаїттям синтезувати таку важливу роботу. Жоден з них не був у змозі з того хаосу створити Космос, – але жінка, з невисоким рівнем освіти, зробила це. Не будучи вченим, і не претендуючи на це звання, вона десь отримала знання, які дали можливість їй виконати те, що не зробив би ніхто інший: ні вчений, ні дилетант».

Далі, вже у передмові до книги, сказано, що майже всім учням окультних наук в Америці відома робота, яку виконала Олена Петрівна Блаватська. І у тих, хто призваний безкорисливо служити людству, повинно завжди виникати бажання увіковічнити ці доктрини своїми словами і ділами. Але насправді ми бачимо інше,- пише автор. Весь цивілізований світ бідує на фоні егоїзму і корупції. Марно витрачаються енергії на непотрібні дебати, розбіжності у поглядах, навіть, на жаль, і у теософів.

І тут же пропонується візуалізувати, наприклад, що якраз у такий День Олена Петрівна Блаватська, левиця Теософського Товариства, повернулася з Аменти – царства єгипетського бога Озириса –  і зажадала відповідного звіту від Товариства, яке вона заснувала.

Питання: хто б зміг, стоячи перед нею, чесно сказати: «Любима Вчителько, ми приклали всі зусилля, ми такі вірні тобі й Вчителям, про яких ти нам говорила».

Знову питання: скільки їх змогли б сказати: «Ми були чесними, добрими, справедливими і неупередженими; ми неухильно слідували мудрості, яку ти нам дала; ми розповсюджували твоє послання; ми читали твої книги; і, саме головне, ми залишилися поза згубними поділами і альянсами.

Ще питання: чи багато хто міг би сказати: «Ось твоє Товариство, таке чисте, яким ти його нам передала». Чи змогли б усі теософи зробити це, або ж були б збентежені, будучи не в змозі поглянути у великі, ясні й сумні очі першого й найвеличнішого теософа?».

І закінчується  пропозиція щодо візуалізації появи серед нас Олени Петрівни Блаватської словами:

«Теософи всього світу! Присвятіть себе благороднішій душі, яка була серед вас, чиєю працею досягнуто ваше духовне багатство, чиїм ідеалом була ваша мета і чия безкорислива жертва закладена в основу вашої організації».

Дорогі друзі, мені здається, що ця візуалізація, ці питання актуальні і сьогодні, хоч вони пропонувалися багато років тому.

Є над чим замислитись, є над чим працювати!


Матеріал підготувала Раїса Калашнікова

День Білого Лотоса

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Обсуждение закрыто.