ЯКИЙ Я, ТАКЕ І МІСЦЕ

А який Я, зокрема, як особистість? Які ми, в цілому, як люди Землі? Виявляється, кожен з нас, проходячи через перевтілення на нашій планеті, розвиває свою силу в боротьбі за їжу, територію, місце під дахом, значимість, маніпуляцію іншими, за принципи і ідеали тощо. Всі зловживання владою не пройшли безслідно. Ці енергії зберігаються в півсвідомості людини і сьогодні проявляються в конфліктах, егоїзмі, амбіціях, гордині …

Так, чи приблизно так, розпочала свою тему «Проблеми влади особистості» на зустрічі 14 травня 2021 року у теософському відділенні «Лайя», м. Кропивницький, Національний лектор України, екс-Президент Київського відділення «Анк» Наталія Іванівна Березанська. Спочатку тема прозвучала якось загадково й незвично. Але ми дуже добре знаємо Наталію Іванівну вже майже 10 років і були впевненні, що вона поведе розмову так, що зробить важке звичним, звичне – легким, легке – прекрасним! Помилки не сталося.

Це була не лекція, не «Круглий стіл», не бесіда. Це було все зразу, що закінчувалося синтезом. Для початку перед аудиторією було поставлене цікаве питання: «Як проявляються проблеми влади особистості на різних планах Буття: фізичному, астральному, ментальному?». Кожен, виходячи з свого рівня свідомості, досвіду, набутих теософських знань, міг лише по своєму розкрити його суть. Наталія Іванівна дуже глибинно, з наукової точки зору узагальнила почуте.

Потім виникло друге питання: «Гординя і гордість – чи є тут різниця? Які джерела гордині, її ознаки? Як розпізнати гординю?». І знову такий же підхід до розкриття запропонованого. Учасники зустрічі висловлювали  свої думки, своє розуміння проблем влади особистості відносно цих понять. Ставало зрозумілим, що кожен бачив себе, свої вади, недоліки, помилки, які допускаються у відношеннях з іншими, кожен міг запозичити досвід  один одного для самовдосконалення й прийти до висновку, що який Ти, таким і є твоє місце в оточуючому середовищі. Наталія Іванівна підвела підсумки наших висловлювань і показала, як про це писали О. П. Блаватська в «Інструкції для учнів внутрішньої групи», К. Г. Юнг, як про це сказано в найдревнішому індійському епосі Махабхараті.

Відповісти  на останнє запитання «Які якості людини свідчать про відсутність гордині?» здавалось наче  не важко, навіть без дискусії.

Адже теософське вчення наголошує на тому, що у світі кожне явище, поняття має свою протилежність й нічого не може без неї бути. Все пізнається в порівнянні. Тому, ми запропонували Наталії Іванівні показати картинку, на якій висвітлені ознаки гордині, і  проти кожної з них поставимо протилежне слово–значення, наприклад: жорстокість – ніжність; ненависть – любов; егоїзм – альтруїзм і таке інше. І тоді зразу висвітиться, які якості свідчать про відсутність гордині.

Всі дуже енергійно і жваво обговорювали як окремі аспекти, так і подану незвичним чином тему в цілому. Ось якраз тут досвідчений лектор з багаторічним стажем лекторської діяльності наголосила на необхідності внутрішньої роботи, яка, в першу чергу, повинна направлятися на встановлення зв’язку з Душею, своїм Вчителем, внутрішнім Богом, Вищим «Я», яке допоможе, підкаже, направить на істинний шлях відносин з людьми, навчить приймати їх такими, які вони є. Приймати і прощати, приймати і прощати – пролунало декілька разів.

На закінчення, за нашим проханням, Наталія Іванівна провела медитацію, яка дозволила кожній особистості пройти сходинки фізичного, астрального, ментального планів, піднятися, кому це вдалося, на Вищі щаблі і ще раз переконатися, що ми маємо внутрішні резерви, прихований потенціал і можемо находити в собі можливості для їх використання, для виявлення Сили Духу з метою самотрансформації, можемо свідомо практикувати ті якості, що робить моє Я  і середовище навколо нього чистим, справедливим, гармонійним, виводить кожного на рівень Служіння.

Члени Теософського Товариства нашого Відділення, а також гості Неля Грішагіна з Івано-Франківської області, Олександр Златокрилець з Полтави, які були учасниками зустрічі, дуже доброзичливо відгукнулися й щиро подякували Наталії Іванівні Березанській за цікавий матеріал, глибокі знання, вміння зробити і подати складне просто.

Наостанок хтось промовив: «Дякуємо за Світло, що Ви принесли!»

 Раїса Калашнікова, м. Кропивницький

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Обсуждение закрыто.