Тема, яка потребує глибоких філософських роздумів

Дві зустрічі підряд – 19 та 26 червня 2020 року Віце-президент Київського відділення «Анк» Микола Миколайович Щербина знайомив членів теософського відділення «Лайя» та запрошених  не лише з історією виникнення Алхімії, але й розкривав суть цієї  найстародавнішої науки, яка своїм корінням пірнає в глибину віків.

Мабуть у більшості з нас було однобоке уявлення про Алхімію, пов’язане лише з находженням філософського каменю, який начебто володіє якоюсь таємничою силою перетворення грубих металів у золото,  та ще з винаходом еліксиру, що дарує людям безсмертя. Але з лекції Миколи Миколайовича ми  дізналися  багато нового, цікавого, до цього часу нам невідомого про духовну алхімію, яка була прихована під зовнішніми добре продуманими символами.

Ми зрозуміли, що в цілому Алхімія, як і Теософія, передбачає розкриття внутрішнього світу людини, складовими якого є три принципи: Дух, Душа, Тіло. Кожен повинен старанно шукати в собі той філософський камінь, який є синтезом  Духу і Душі та через самотрансформацію, через свій особистий досвід, впевнено рухатися по шляху вдосконалення.

Лектор у своїй інформації неодноразово посилався на відомих вчених минулого, але, в першу чергу, на праці Олени Петрівни Блаватської: «Таємну Доктрину», «Викриту Ізіду», статтю «Алхімія в дев’ятнадцятому столітті» та показав, що в них автор повідомляла людству про забуту алхіміками науку своїх далеких предків. З вище зазначених трьох великих атрибутів Алхімії вони визнавали лише існування матерії і зовсім відкидали присутність в ній духовних складових. Для алхіміка-практика метою  було, перш за все, збагачення через виробництво матеріальних цінностей за допомогою використання відповідних правил свого мистецтва. Разом з тим, камінь, наділений трьома покровами, суть яких є Дух, Душа, Тіло, утримує всі Таємниці Природи й секрети трансмутації, перетворення Душі, ключі від якого людина може знайти всередині себе й через високу самодисципліну, за допомогою Волі, успішно рухатися від недосконалості до досконалості.

Микола Миколайович наголосив на тому, що мова Алхімії, як і всіх стародавніх релігій, є символічною. В перший день зустрічі на прикладі багатьох таблиць, графіків, символів, криптограм він пояснював нам секрети мудрості  Посвячених та Адептів, які надійшли до нас з Індії, Єгипту, Греції, Китаю.

Наступного разу була показана алхімічна робота, як метафора психічного розвитку людини, психічної трансформації з точки зору відомого психолога Карла Густава Юнга, який подав спрямовані Чотири  Великі Стадії Алхімічного Роблення, а саме:

Перша стадія: – первинне розділення Духу, Душі, Тіла, які знаходяться в стадії Єдності та підпорядкованості, а саме: Дух Душі, а Душа Тілу.

Друга стадія: процес злиття свідомого й несвідомого.

Третя стадія:NIGREDO – рівень смерті, розладу і повної втрати будь-якої опори.

Четверта стадія:стадія Нового Народження (Андрогін). Це – завершення Великого Роблення.

Кожна стадія була розкрита конкретно й доступно, аргументована чітко й зрозуміло. Крім того, ми почули також про Алхімію в розумінні розенкрейцерів. І що для нас дуже важливо: про що б не йшла мова – все тісно узгоджувалося з теософським вченням про розвиток Всесвіту, людини, про її призначення на Землі та виконання своєї Місії. Це відзначили всі шість виступаючих.

Звичайно, тема потребує глибоких філософських роздумів, над чим нам всім належить добре попрацювати, щоб зрозуміти Божественну Мудрість, яка, згідно з спостереженнями Гермеса Трисмегіста, першого алхіміка на землі,  знаходиться в зародковому стані в самій людині. Людина повинна розкрити її в своєму житті втіленням найвищого принципу служіння, прояву Любові та Єдності самого Вищого.

Микола Миколайович! Прийміть від всіх присутніх на двох зустрічах з Вами, велику подяку за сміливість взятися за таку складну тему й побажати Вам успіхів в реалізації Вашого багатого творчого потенціалу на Благо інших.

м. Кропивницький

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Обсуждение закрыто.