ОСТАННЯ ДУМКА ВЕЛИКОЇ ЖІНКИ БУЛА ПРО МИСТЕЦТВО

Зустріч членів теософського відділення «Лайя», м. Кропивницький, яка відбулася 15 травня 2020 року онлайн, була проведена відповідно до статті Олени Петрівни Блаватської «Цивілізація,  смерть мистецтва і краси». Її подала нам науковий співробітник  Музейного Центру О. П. Блаватської та її родини у м. Дніпро, Аліна Феліксівна Моргунова.

Стаття написана 129 років тому – у 1891 році -, а мова в ній йде наче про сьогоднішній день. Головні питання, на яких наголошувала Олена Петрівна, це:

       1. Проблема зникнення окремих національних культур під натиском західної цивілізації.

       2. Тенденція занепаду справжнього мистецтва; пріоритети кількості творів мистецтва за рахунок їх якості в гонитві за наживою.

  1. Варварське ставлення до Природи, екологічні проблеми.
  2. Відсутність духовності та втрата моральних цінностей в сучасному суспільстві.

На початку зустрічі ми були дещо напруженими, тому , що вважали цю тему незвичною для нас, новою. Але під час обговорення Аліна Феліксівна була готова кожної миті прийти на допомогу з роз’ясненням тих чи інших питань. Гарною підтримкою в цьому виявилася вдало підготовлена презентація, окремі слайди якої неодноразово повторювалися на прохання слухачів.

Також дуже своєчасно включалася у розмову Практичний психолог, керівник групи духовного та психологічного розвитку «Повнота Життя», викладач двох університетів у м. Дніпро Юлія Дмитрівна Родіна, яка була присутня  на наше запрошення.

Тому, в цілому, йшло активне обговорення визначених у темі питань. Яка б проблема не розкривалася, завжди підводився підсумок, що головна причина бід полягає в бездуховності людства. Кожній людині треба змінюватися, змінювати своє мислення й поведінку, перезавантажити й запустити свою свідомість в орієнтації на більш високий ідеал та цінності.

Олена Петрівна Блаватська, яка була дійсно Великою Жінкою, відчувала, бачила, знала про це тому й попереджала нас, що «Справжня культура духовна. Вона виходить зсередини назовні, і якщо людина не є благородною по своїй природі й не прагне до духовного прогресу перш, ніж вона починає здійснювати цей прогрес на матеріальному чи зовнішньому плані, – така культура й цивілізація не мають майбутнього».

Ми висловлюємо велику вдячність Аліні Моргуновій за таку своєчасну й актуальну тему, за високий рівень культури її мови та вміння зробити складне простим.

Ми дуже вдячні Юлії Родіні за яскраве й змістовне доповнення майже до кожного виступу та створення психологічної, доброзичливої атмосфери в колективі.

 Раїса Калашнікова, м. Кропивницький

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Обсуждение закрыто.