Отзывы о работе сайта и отделения “Лайя”, г. Кировоград

venzel

10.02.2017г.Шукай себе всередині себе

Можливо якраз цей вислів видатного українського мислителя, філософа Григорія Сковороди може відобразити суть теми “Людина в пошуках сакрального”, з якою виступила 3 лютого 2017 року в Обласній універсальній науковій бібліотеці імені Д. І. Чижевського Президент Теософського Товариства в Україні Світлана Йосипівна Гавриленко.

Більше 30 слухачів прийшли з надією почути,  де знайти нам сьогодні сакральність у своєму житті? А відповідь виявилася дуже простою: сакральність – це сама внутрішня, нетлінна, вічна, невидима людина, яка й є, за висловом Олени Петрівни Блаватської, Єдиним Богом, яку може відшукати, пізнати й проявити у житті людина видима. Не має значення, до якої релігії чи віросповідання належить та чи інша особистість, їй слід шукати в собі свого Бога, шукати й реалізовувати такі доброчинності як милосердя, співчуття, повагу до інших, толерантність й понад усе Любов, бо лише вона допомагатиме будувати братерські відносини й зможе об’єднати все людство під дахом Релігії Любові.

Тема лекції виявилася дуже важливою й своєчасною. Слухачі задавали  цікаві питання; дехто, зокрема, Олена Резніченко, Ірина Новакова, Людмила Передерій розмірковували над окремими з них вже під час лекції, а Інна Дяченко, Дар’я Алансонська та інші дякували лекторові за те, що взнали більше про поняття духовності, отримали підказку, як навчитися викривати в своїй душі ту сакральність, що заклав Творець, з тим, щоб надалі вдосконалювати її.

Зближення науки і теософії – ознака нашого часу

Наступного дня – 4-го лютого –  в офісі Теософського відділення “Лайя” відбулася не менш цікава та пізнавальна лекція “Еволюція наукових знань та вплив теософських ідей”. На перший погляд, теми такі різні, але по суті дуже доповнюють одна одну. Адже не випадково Олена Петрівна Блаватська подала головний труд  свого життя “Таємну Доктрину” як синтез науки, релігії та філософії. Якраз в цьому ключі й розкривалося зазначене питання. Світлана Йосипівна показала, як формується наукова картина світу, підкреслила, що між світоглядом вчених й технологіями немає й не повинно бути протиріч, що глобальний науковий підхід щодо вивчення, дослідження різного роду проблем та сакральність – сумісні. Особливо наголошувалося на необхідності духовного зростання, моральності, підвищення відповідальності кожного вченого, бо тільки це допоможе філософськи осмислювати те чи інше відкриття, прийти таким чином до визнання Вищого Розуму, що практично й є Бог.  Це, в свою чергу, призведе до зміни парадигм багатьох наук, сприятиме зміщенню фокусу наукової діяльності від технологій до питань світогляду й духовних потреб людини. А щоб сьогодні таке сталося, щоб вийти на новий виток еволюційної спіралі, сучасна наука повинна увібрати в себе ідеї теософії, яка може дати дієву філософію життя, створити нову культуру наукової діяльності, засновану на моральності та співтворчості.

На прохання слухачів Світлана Йосипівна назвала чималий перелік праць різних авторів, в яких розкриваються питання, що обговорювалися.

На прощання прозвучало: “Ми раді зустрічі з Вами! Приїздіть іще!”.

Тож чекаємо!              

м. Кропивницький, група слухачів

venzel

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.


Оставить комментарий