Напередодні знаменної дати (присутній відеоматеріал)

Нагадаємо з самого початку, що знаменною датою цього теософського року є 190-річчя з Дня народження Олени Петрівни Блаватської.

Якраз до цієї дати – 12 серпня – наше Відділення «Лайя» видало невеличку книжечку «Говорить Олена Блаватська», яку ми вирішили подарувати обласній універсальній науковій бібліотеці (ОУНБ) імені Д. І. Чижевського. Проте, коли завідувачка відділом краєзнавства Тетяна Петрівна Колєчкіна ознайомилася з її змістом, розкрила для себе наповненість нашого Сайту «Теософія на Кіровоградщині», розпитала про діяльність Відділення, сказала: «Ні, просто так подарувати, а нам прийняти – це замало; треба провести презентацію, щоб якомога більше людей в місті , а потім і в області взнали про Велику Геніальність цієї Особистості».

І така презентація відбулася 15 липня 2021 року. Тетяна Петрівна разом з бібліотекарем відділу соціокультурної діяльності Ларисою Володимирівною приклала всіх зусиль, проявила високу зацікавленість і відповідальність, щоб зустріч вийшла змістовною, привабливою, нестандартною. І це їм вдалося. Це був «Круглий стіл» у формі питань і відповідей. Вони запитували, а ми відповідали і розповідали про те, коли, як і з якою метою була створена наша теософська організація; про життя Олени Петрівни, яке було наповнене пошуком сакральної мудрості і передачі людству принесених зі Сходу знань тощо. До речі, присутнім сподобалось, що все почуте вчасно підтверджувалося на екрані – з’являлися портрети Олени Блаватської, Музейний Центр О. П. Блаватської та її сім’ї  в місті Дніпро, окремі сторінки нашого Сайту, які розповідали про теософську роботу, як в місті, так і в Україні, та навіть на міжнародному рівні.

Окреме важливе для нас питання стосувалося того, що нас спонукало до створення Книги? Тут знову висвітилася Рубрика Сайту «Говорить Олена Блаватська», яка ось вже майже п’ять років поновлюється афоризмами з її творів щотижня, яку дуже вдало, професійно, творчо веде Олег Сергійович Ротар. Доречно на цей момент зустрічі згадався вислів з книги «Ключ до теософії», розділ «Теософія і освіта», де Олена Петрівна писала: «Якби у нас були кошти… ми б заснували школи, в яких в дітях виховували б перш за все впевненість в собі, любов до всіх людей, альтруїзм, взаємне милосердя, і в першу чергу вчили б їх мислити й міркувати самостійно. … Ми б постаралися з кожною дитиною звертатися як з індивідуальністю і навчати її так, щоб забезпечити найбільш гармонійне і рівномірне розкриття її здібностей, аби всі її схильності одержали природний розвиток».

Через 142 роки мрії Олени Блаватської знайшли свій відгук в книзі екс-Президента Філіппінської Секції ТТ  Вісенте Хао Чина – молодшого «Про освіту. Освіта без страху і порівняння», яку ми також з радістю подарували бібліотеці.

Час, відведений на Презентацію, близився до кінця, але її ведуча Тетяна Петрівна ще запропонувала присутнім зачитати й прокоментувати той чи інший вислів з Книги, на що відгукнулася Надія Куриненко – керівник громадської організації «Алатра», потім сама зачитала й прокоментувала афоризм з розділу «Деякі Вказівки для Щоденного Користування», продовжувала й продовжувала задавати ті чи інші питання, зокрема: що саме ми вивчаємо зараз, чи змінилося, та як наше життя після вивчення праць О. П. Блаватської, запропонувала ще раз нагадати слухачам, що входило в її задачу. На всі питання були дані конкретні відповіді. Наостанок Тетяна Колєчкіна попросила згоди на публікацію книги «Говорить Олена Блаватська» на офіційному веб сайті ОУНБ ім. Д.І. Чижевського, на що ми звичайно з задоволенням погодились.

Зустріч закінчилася звучанням співучої Чаші, яка створює особливе енергетичне поле з позитивних вібрацій, що заповнюють все навколо.

Ми висловили щиру подяку всім, хто був причетний до організації та проведення цієї зустрічі, яка виявилася теплою, гармонійною, душевною й пройшла на високому духовному рівні.

Раїса Калашнікова, м. Кропивницький


Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Обсуждение закрыто.