Задача Теософського Товариства залишається незмінною

До цього висновку ми прийшли, коли не тільки прослухали, але й обговорили тему «Теософія і релігії – живий взаємозв’язок», яку 11 червня 2021 року подала нам у глибокому й розгорнутому вигляді Генеральний Секретар ТТвУ, доцент, кандидат ф.м.н., Національний Лектор України Світлана Йосипівна Гавриленко, м. Київ.

Розкриваючи одне з питань теми «Єдність моральних настанов та шлях святості», лектор показала, як багато спільного мають Теософія, як Релігія Мудрості, або Божественна Мудрість, і кожна релігія, яка в той чи інший час була послана людству. В основі всіх релігійних вчень лежить етика, моральні принципи, на яких повинні об’єднуватись всі віруючі. Кожна релігія мала за мету прискорити еволюцію людини. Разом з тим, не дивлячись на єдність моральних настанов і святість писань – заповідей, не кожна з них прагнула до духовної єдності. Тому, не випадково, з самого початку створення Теософського Товариства була сформульована його Друга Ціль «Сприяти порівняльному вивченню релігії, філософії та науки», яка ставила перед Товариством задачу: «… примирити всі релігії, секти і нації загальною системою етики, заснованої на вічних істинах, тобто, на Вічних Законах, показати загальний корінь релігій і очистити їх від спотворених знань».

Це питання залишається актуальним і сьогодні у зв’язку з тим, що кожна релігія проявляє свій вплив на її оточення через церкву, яка на сучасному етапі розвитку будує свою діяльність на матеріальних основах й обтяжує релігійну чистоту.

Світлана Йосипівна привела багато прикладів стосовно того, як Теософське Товариство в цілому, його окремі члени, зокрема, докладали всіх зусиль, щоб показати людству, цілим націям єдине джерело походження релігій, допомагали очистити їх витоки від багатовікового впливу церков, робили все можливе, щоб направити на шлях  примирення і духовного об’єднання. Майже 30 років свого життя присвятив цьому Перший Президент Теософського Товариства Генрі Олькотт, який на острові Шрі Ланка залишив після себе «Буддистський катехізис», що і сьогодні вважається основним писанням для буддистів. Такою ж важливою була місія Другого Президента ТТ Анні Безант, яка сприяла очищенню витоків індуїзму і повернула індусам почуття власної гідності.

Ми почули також про те, що були і є зараз й інші організації, які намагаються проводити політику духовного зближення різних релігійних об’єднань на Благо всіх народів Світу. І знову, виконуючи свою задачу, на передній план виступає Теософське Товариство: з ініціативи Президента Американської Секції У. К. Джаджа  у 1893 році  у США, Чікаго, був проведений Всесвітній Конгрес релігій, на якому створено Всесвітній Парламент релігій, що діє й до сьогодення.

Забігаючи наперед, слід зазначити, що під час обговорення основної теми, кожен з виступаючих (це була більшість членів ТТ нашого Відділення, а також гості Неля Грішагіна з Івано-Франківської області, Олександр Златокрилець з Полтави), відмітив ту величезну роботу, яку провела С. Й. Гавриленко по організації Всеукраїнського Лекторію з питань ознайомлення з різними міжнародними релігіями. Найціннішим було те, що всі шість релігій подавались безпосередньо їх носіями. Це був великий миротворчий захід, де відзначалось, що Теософська позиція до різних релігійних вірувань полягає не в протистоянні чи в суперництві, а в співробітництві на Благо всього людства.

Цікаво також було почути, що в липні 2015 року  відбувся З’їзд світових і традиційних релігій, в якому взяли участь представники багатьох країн Світу. Незважаючи на те, що всі вони закликали до високих ідеалів в ім’я миру на Землі і щастя всіх людей, до необхідності практикувати любов і терпіння один до одного, вказували на недопустимість переваги над іншими, присутні відмітили, що ми знаємо немало прикладів, коли  служителі релігій залишаються при своїй думці, і вважають, що їх релігія має честь бути єдиною на цій Планеті, ні з ким не зрівняною в Космосі, і що в силу цього вона є краща за інших. В зв’язку з цим задача Теософського Товариства в цілому, кожного теософського осередка, зокрема, залишається такою ж, як це було визначено при формулюванні Другої Цілі, хіба що на нинішньому етапі розвитку людини і суспільства трохи ускладненою.

Запропонована тема викликала дуже багато запитань: щодо сакральної природи людини і як її проявити в собі; як виявити свої приховані можливості і шляхи їх реалізації; як розуміти словосполучення «Релігія Мудрості», якщо Теософія не є релігією; якою бачиться майбутня релігія і чи буде вона єдиною; чи можливе об’єднання релігій в сучасному світі тощо. На ці та інші питання Світлана Йосипівна, лектор з багатим досвідом роботи, широким кругозором терпляче давала чіткі, обґрунтовані відповіді, посилаючись як на високі теософські першоджерела, так і на свої особисті знання, міркування, інтуїцію.

Хоч зустріч йшла вже майже три години без перерви, на наше прохання була проведена медитація, направлена на підтримку теософського руху в Україні, кожному місті, осередку, а також на розвиток Міжнародного духовного центру всіх теософів світу – Адьяр, Музейного Центру Олени Петрівни Блаватської та її родини в м. Дніпро, Культурного центру імені О. П. Блаватської в Павлинці з побажаннями міцного здоров’я, творчого теософського натхнення всім, хто обслуговує ці великі святині.

Шановна Світлана Йосипівна, прийміть нашу щиру подяку за Ваше віддане Служіння високим ідеалам Теософії!

Президент відділення «Лайя»  Раїса Калашнікова

Додаткові джерела:

http://theosophy.in.ua/news/v-ukrajini/870-zadacha-teosofskoho-tovarystva-zalyshaietsia-nezminnoiu

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Обсуждение закрыто.