Творчість запальна. Передай іншому!

(Альберт Ейнштейн)

Чомусь захотілося розпочати відгук про зустріч з Світланою Йосипівною Гавриленко, яка наприкінці лютого 2021 року подала в теософському відділенні «Лайя», м. Кропивницький, тему «Питання психології творчості» саме зі слів видатного, творчого вченого Альберта Ейнштейна. Мабуть тому, що все, про що ми почули на нашій зустрічі, було для нас дійсно запальним, чарівним, непідробленим.

Для початку, лектор представила нам три варіанти формулювань «Що таке творчість?». На мій погляд, найбільш прийнятним  для нас, – як для теософів – було ось таке: «Творчість – це духовна діяльність, результатом якої є створення оригінальних цінностей, встановлення нових, раніше невідомих фактів і властивостей, закономірностей Світу і духовної культури». Саме тут, наголосила Світлана Йосипівна, людина пов’язує творчість з своєю особистою Природою, з тими Високими Духовними Сутностями, хто вище неї, будує вертикальний канал і через своє особисте натхнення, уяву сприймає вплив духовного Світу, Психологічного Плану, про який О.П.Блаватська писала:

«Для природженого метафізика Психологічний План не має великої значимості: він бачить його омани, як тільки входить в нього, оскільки це не те, що він шукає. Що стосується музики та інших мистецтв вони є дітьми чи Манасичного, чи Кама-Манасичного Принципу пропорційно тому, що переважає: Душа чи техніка». Отже, розглядаючи той чи інший «шедевр», зразу стає зрозумілим звідки, з якого рівня творець черпає свої образи та знання.

Для підтвердження такого висновку Світлана Йосипівна дуже вдало  привела роботи двох всесвітньо відомих художників: Миколи Костянтиновича Реріха та Сальвадора Далі.

Були розкриті складові творчості, як процесу, а саме: пам’яті, уяви, інтуїції, мислення та інших, що допомагають увійти в стан творчості, показано як сучасна наука психології зближується з езотерикою, тобто з теософією.

Надалі ми почули багато висловлювань відомих вчених, педагогів, філософів, кожен з яких подає свій план сходинок до повного розуміння поняття творчості. Особливо, як кажуть, лягло нам на душу, висловлювання видатного українського педагога Василя Сухомлинського, який писав: «Творчість – це діяльність, в якій розкривається духовний світ особистості, це своєрідний магніт, який притягує людину до людини. … Творчість – це сама суть Життя в світі знань і краси».

Так, поступово, Світлана Йосипівна, досвідчений лектор з багаторічним стажем лекторської і теософської діяльності підвела слухачів до моменту, коли Світ перебуває ще в стані Непроявленого, але згідно з Божественним Планом вже готуються сонми сутностей, які почнуть процес творіння з найвищих планів Буття до самих грубих – матеріальних. Ці процеси Олена Блаватська яскраво описала в перших трьох Станціях першої частини «Таємної Доктрини», а також про це йде мова в одному з листів Махатм, де сказано, що «… їх законом є Світ, Знання і Творчість».

Аудиторії були поставлені питання: Чи можемо ми вважати, що творчість пронизує все життя людини? Чи володіє кожна людина творчим потенціалом й чи може вона реалізувати його протягом життя на будь-якому плані? Обговорення було активним, жвавим, дійсно запальним і непідробним. А на закінчення Світлана Йосипівна запропонувала тест, пройшовши який,  кожен зміг визначити свій особистий творчий потенціал.

Не менш цікавою була друга частина зустрічі: ми почули про те, як в цьому році, вперше в режимі онлайн, пройшла 145-а Конвенція Міжнародного Теософського товариства.  Хочеться якомога скоріше ознайомитися з виступами відомих і невідомих теософських лекторів, про яких так натхненно розповідала нам наш Керівник, яка особисто взяла участь у цьому дійстві!

Шановна, Світлана Йосипівна! Висловлюємо Вам велику подяку за глибоке і всебічне розкриття такої тонкої теми, бажаємо і надалі цікаво та усвідомлено використовувати свій творчий потенціал з тим, щоб допомагати іншим впевнено йти шляхом духовного  вдосконалення.

Раїса Калашнікова, м. Кропивницький

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Обсуждение закрыто.