Відчуття єдності з усіма

Мені пощастило вже вдруге послухати про Конвенцію Міжнародного Теософського Товариства, що відбулася в січні 2020 року в місті Варанасі, Індія. Про цю подію цікаво, змістовно, яскраво розповіла Генеральний Секретар Теософського Товариства в Україні Світлана Йосипівна Гавриленко. Багата презентація, численні кольорові фотографії урочисто вводили кожного, як у програму Конвенції, так і в історію міста.

Дуже вражаючим виявився початок Конвенції, коли Міжнародний Президент Тім Бойд запалив Вогонь, який символічно будо передано півтора тисячам учасників й при запалених свічках вони повторювали Універсальну теософську молитву. І вже в ці хвилини у мене було відчуття Єдності з усіма!  Цікавими й змістовними були доповіді учасників Конвенції, декілька з них коротко подала Світлана Йосипівна, та які нам ще тільки належить вивчати, щоб глибше зрозуміти, що ж воно таке те Божественне зерно, яке є в кожному з нас, та яке нам слід зрощувати. Для мене особливо важливою прозвучала настанова Тіма Бойда в його вступному слові: зробити все від нас залежне, щоб стати в цьому зміненому, дещо демократичному світі більш корисними, більш відповідальними та більш уважними до потреб людей.

А далі одне за одним перед очима проходили знайомі обличчя: Секретаря ТТ Мар’ї Артамаа, Ненсі Сікрест, директора Адьярської бібліотеки Шінде, керівників Італійської Секції Антоніо Жерарді та Патриції Кальві, Англійської Секції Дженні Бейкер, Вісенте Хао Чина та багатьох інших, з якими на мою долю випало щастя зустрічатися під час своєї участі в роботі  чотирьох таких Конвенцій в Адьярі. Здавалося, що це було зовсім недавно. І тут знову душу охопило бажання й далі працювати для людей, нести їм ідеї теософського вчення.

З розповіді Світлани Йосипівни мені було дуже цікаво дізнатися, що засновником міста Варанасі, яке в минулому мало назву Бенарес, вважається Бог Шива, на честь якого тут засновано Храм, постійно проводяться різні ритуальні церемонії. А ще більш захоплюючим стало те, що саме на цій землі Олена Петрівна Блаватська запозичила вислів «Немає релігії вищої за Істину», який ось уже майже 145 років є девізом Теософського Товариства.

Скільки ще великих святинь показала нам Світлана Йосипівна! Це, перш за все, Центр Дж. Кришнамурті з його Університетом, адміністративними спорудами Фонду Кришнамурті, де в великій бібліотеці зберігаються записи виступів цього незабутнього Духовного Вчителя тощо;  й Буддійська Святиня – найбільша у світі Ступа, яка розташована  на місці, де Будда провів свою першу Проповідь, й багато-багато індійських храмів, що мають свою неповторну історію, та  які учасники Конвенції в Варанасі й ми у Кропивницькому бачили впродовж берегів священної річки Ганг під час екскурсії. Чому я кажу «ми»? Тому, що про всю цю красу та цінність історичних місць, пам’яток архітектури вперше почули й побачили члени нашого відділення «Лайя» під час зустрічі зі Світланою Йосипівною 18 квітня 2020 року. Вже тоді ніхто не відійшов від своїх екранів й на закінчення виразили їй велику подяку за можливість доторкнутися, як до робочої, так і до святкової атмосфери Конвенції, побувати, нехай навіть онлайн, в країні, про яку О. П. Блаватська писала в  «Таємній Доктрині», що вона  є «єдиною в світі, яка має серед своїх синів Адептів».

А в мене протягом усього часу, дійсно, було відчуття Єдності з усіма.

Раїса Калашнікова, м. Кропивницький

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Обсуждение закрыто.