Під враженням від зустрічі

  БарноОМ15 травня 2015 року зустріч, присвячену проведенню майстер- класу“. Вчимося у Григорія Сковороди”, відкрив голова громадської організації “Духовний центр Кіровоградщини”, доктор педагогічних наук, професор, він же керівник “Народної школи”, що входить до її складу, Олександр Миколайович Барно.

 

DSC03721, Народна школа  Слухачі Школи, а їх було близько 40 чоловік, та й сам Барно не тільки уважно слухали, але й активно підключалися до виконання практичних завдань, які пропонувала ведуча майстер-класу Раїса Калашнікова.

DSC03722, Народна школа   Тут теорія вдало перекликалася з практикою та підкріплювалася змістовними слайдами.
Мова йшла не лише про біографічні дані, життєві події Першого народного вчителя української педагогіки, вільнодумного мандрівного філософа, просвітителя, його багатогранну спадщину. Бо, в такому випадку, це було б лиш «дієслівною» біографією, яку можна виразити словами: народився, хрестився, вчився, женився, трудився, представився. Мова йшла про іншу сторону цієї унікальної особистості – духовну. Це був своєрідний опис шляху свідомості, насичення духом, самопізнання, шляху самовдосконалення, отримання духовних знань, які з точки зору сьогодення визначають зміст життя кожної людини.

  Було приємно бачити, як дорослі люди, наче школярі, щось записували, перепитували один одного. Багатьом, у тому числі й мені, сподобалися чисто “сковородинські” афоризми, вислови, наприклад, такі, як: “Щастя твоє, і світ твій, і рай твій, і Бог твій всередині тебе. Шукай себе всередині себе”; або “Щастя у серці, серце в любові, любов у законі Вищому. Пізнай самого себе. Бережи серце”; чи такий: “Коли дух людини високий, думки спокійні, серце мирне – то все навколо світле, щасливе, бажане. Оце й є філософія”. Ми запропонували автору цієї Презентації перенести ці та інші висловлювання українського педагога на слайди та доповнити ними ті, що було показано.

DSC03725, народна школа  Підсумовуючи почуте і побачене, ми ще раз переконалися, що людина повинна виховувати в собі позитивні якості: добро, любов, милосердя, доброзичливість, наповнювати ними своє серце і душу та віддавати їх іншим. Треба жити в гармонії з природою, зі світом, йти по шляху духовного розвитку, постійно працювати над собою, бути смиренним та чуйним до людей, що оточують тебе, бути зразком мудрості та краси духу.

  Ось цьому й треба всім нам вчитися у Григорія Савича Сковороди.

Оксана Русіна, співпрацівник
Кіровоградського відділення Всеукраїнської
Академії Універсології

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.


Оставить комментарий